Zavidna iskorišćenost IPA programa

Bez autora
Jun 13 2012

Iskorišćenost programa Instrumenata za pretpristupnu podršku (IPA) u Crnoj Gori je na zavidnom nivou, svi započeti projekti su uglavnom na vrijeme završeni, a ostali su pred finalizacijom. Crna Gora je zadovoljna dosadašnjim rezultatima u koričćenju IPA fondova. Saradnja kroz ove programe dobar je pokazatelj onoga što čini pravi način pristupanja neke zemlje EU. Ne radi se samo o političkim odnosima, ispunjavanju kriterijuma, već se obezbjeđuje kvalitetno korišćenje sredstava kojima se omogućava Crnoj Gori da što brže temeljno odradi sve zadatke u evropskoj agendi. Cilj je, pored razmatranja sprovođenja projekata u okviru 1. i 2. komponente IPA-e, planiranje daljih aktivnosti na uvođenju decentralizovanog upravljanja fondovima Evropske unije. Finansijska podrška EU od velikog je značaja za napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnih gotovo pet godina, od kada je postala korisnik tog fonda.

Zavidna iskorišćenost IPA programaIskorišćenost programa Instrumenata za pretpristupnu podršku (IPA) u Crnoj Gori je na zavidnom nivou, svi započeti projekti su uglavnom na vrijeme završeni, a ostali su pred finalizacijom, kazao je nacionalni koordinator za IPA, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Glavni pregovarač naše zemlje sa EU je ocijenio da je Crna Gora zadovoljna dosadašnjim rezultatima u koričćenju IPA fondova.

- Saradnja kroz ove programe dobar je pokazatelj onoga što čini pravi način pristupanja neke zemlje EU. Ne radi se samo o političkim odnosima, ispunjavanju kriterijuma, već se obezbjeđuje kvalitetno korišćenje sredstava kojima se omogućava Crnoj Gori da što brže temeljno odradi sve zadatke u evropskoj agendi – zaključio je ambasador Pejović u utorak na petom sastanku Odbora za praćenje IPA programa u Podgorici.

Ambasador Pejović je, kazao da je njegov cilj pored razmatranja sprovođenja projekata u okviru 1. i 2. komponente IPA-e, planiranje daljih aktivnosti na uvođenju decentralizovanog upravljanja fondovima Evropske unije. Kazao je da je finansijska podrška EU od velikog značaja za napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodnih gotovo pet godina, od kada je postala korisnik tog fonda.

- Od dobijanja statusa kandidata, Crnoj Gori je omogućeno da koristi i novac za regionalni, poljoprivredni i ruralni, kao i za razvoj ljudskih resursa, kazao je naš glavni pregovarač sa EU.

Podsjetio je da Crna Gora svake godine dobija oko 35 miliona eura pomoći od Brisela. U okviru prve komponente IPA sprovodi se, kako je naveo, 60 projekata, a za njih je Evropska komisija opredijelila 112 miliona eura, dok je učešće Crne Gore 73 miliona.

- Dakle za četiri godine, za četiri nacionalna programa, opredijeljeno je blizu 200 miliona, što je dobar iznos koji je zaista bio usmjeren na poglavlja i oblasti od značaja za integracije – kazao je ambasador.

Prema njegovim rječima, u proteklih pet godina Crna Gora je u finansiranju projekata učestvovala sa 40, a EK sa 60 odsto.

IPA-a ima pet komponenti, koje se odnose na podršku tranziciji i izgradnji institucija, prekograničnu saradnju, regionalni i razvoj ljudskih resursa, kao i poljoprivredni i ruralni razvoj.

Novi izazovi finansiranje regionalnih, socijalnih i fondova za ruralni razvoj

Šef jedinice za Hrvatsku i Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Dirk Lange, kazao je da se dosadašnje učešće EU u finansiranju pretpristupnih aktivnosti Crne Gore može posmatrati kao „simbol posvećenosti Unije procesu proširenja".

Naglasio je da je došlo do promjena u finansiranju IPA , jer je do sada koncentracija bila na finasiranju njene prve dvije komponente, dok će novi izazovi biti finansiranje regionalnih, socijalnih i fondova za ruralni razvoj. Ocijenio je ključnim da IPA sredstva budu korišćenja na zakonit, ali djelotvoran način.

- Biće to izazov naročito za vas, jer ćete sve više preuzimati odgovornost za pravilno korišćenej i implemetaciju sredstava a naročizo će to biti veliki izazov za 5. komponentu (poljoprivredu i ruralni razvoj) gdje se prenošenje dešava bez naše kontrole, što još jače naglašava nivo spremnosti Crne Gore da koristi ta sredstva – ocijenio je Lange.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik